Cei care au o casă veche au pe ce să cheltuie banii. Pentru că o casă veche e ca o doamnă în vârstă: are personalitate, înțelepciune, o sumedenie de amintiri și pretenții. Restaurarea sau prezervarea unei clădiri vechi costă, dar pentru cei pasionați, merită. Săptămâna trecută v-am arătat cum a evoluat casa de fermă din Franța a lui Annie Sloan, construită în 1776. Acum vă arătăm cum se poate mobila fără să cheltuiți o avere, dar și ce trucuri puteți folosi pentru a mări optic spațiul, sau pentru a crește lumina naturală a încăperilor.

După cum povestește Annie, ea preferă să cumpere mobilă veche și să o recondiționeze după gustul ei.

„Nu cred că este necesar să cheltuiți mulți bani pe mobilă, spune ea. În Franța, caut oportunități locale de a cumpăra în vide greniers- ceea ce înseamnă literalmente „goliți-vă mansarda”. Sunt ca piețele stradale organizate în satele mici.”

05-11-19-annie-sloan-bedroom

Odată procurate, tot ce e nevoie să le asortezi și să le așezi în spațiul adecvat. În poză e dormitorul oaspeților vopsit în culori neutre, în stil franțuzesc. Acest stil preferă aceeași culoare în tonuri diferite. Piesele nu trebuie să fie de aceeași culoare ca să fie în armonie, dar e de preferat să fie culori pastelate.  Totodată e indicat să se folosească cel mult 3 culori și nuanțele lor într-un spațiu. Pentru a mări optic camera, se poate așeza o oglindă mare pe partea unde dorim să mărim vizual spațiul. Numai să nu întrebați experții feng shui, că ei nu prea sunt de acord cu oglinzile în dormitor 🙂

În spațiile mici un obiect de culoare pronunțată va defini atmosfera spațiului. Așa că merită să investești timp și puțină vopsea.

05-11-19-annie-sloan-dresser1

Fiecare încăpere poate să aibă personalitate proprie. Un candelabru cumpărat la piața de vechituri cu un perete roz va defini atmosfera camerei. Restul mobilierului și a accesoriilor e indicat să fie în culori discrete. Albastru-alb-roz, un triumvirat romantic. Odată ce se folosesc mai multe nuanțe, avem senzația că încăperea e foarte colorată și aglomerată.

annie-sloan-living-2-1556808603

O problemă destul de des întâlnită în casele vechi e mărimea ferestrei. De obicei o cameră are o singură feresastră. Un truc interesant pentru a crea un spațiu mai luminos e să te joci cu culori deschise și suprafețe ce reflectă lumina. In camera de jos, tavanul e vopsit în culoarea albă, iar în partea cea mai întunecată a camerei, paralel cu fereastra a fost așeazată o oglindă. Și hopp așa, spațiul pare mai mare și mai luminos.

05-11-19-annie-sloan-dining-room

Spațiile amenajate de Annie sunt personalizate 100%. Scaunele din imagine nu sunt nici scumpe, nici foarte rare. Dar faptul că le-a vopsit în culori diferite, a exclus posibiliatea monotoniei și a adăugat valoare unui obiect de altfel simplu.

Dar ce faci, când vrei să ai o baie în același stil ca și casa, dar o vană costă cât o vacanță pe riviera franceză? Not a problem for Annie. A cumpărat o vană acrilică, 4 picioare în stil baroc și a pus foita de cupru pe tot exteriorul. Banii au rămas pentru schimbarea țevilor. Funcționalitatea e numărul unu, dar nici la aspect nu trebuie să faci compromisuri, dacă ești destul de creativ.

annie-sloan-bath-1556808604

Trucuri învățate de la Annie Sloan:

  1. Dacă doriți un efect de cameră colorată fără excese, alege cel mult trei culori și nuanțele lor.
  2. Pentru a mări vizual un spațiu, folosiți culori deschise și suprafețe ce reflectă lumina.
  3. Recondiționați mobila veche pentru a o integra în spațiul existent.
  4. Folosiți obiecte de culoare aprinsă pentru a oferi personalitate unui spațiu.

Ceaa ce putem învăța din acest proiect este, că o casă se formează după necesitățile familiei dar și după stilul ei. Ambele sunt la fel de importante. Lipsa fondurilor poate fi echilibrată cu mai multă creativitate, iar procesul de amenajarea unui refugiu pentru familie e la fel de importantă, ca și rezultatul. Cu cât investiția e mai mare, cu atât și valoarea spațiului va fi mai mare. E adevărat și pe plan financiar dar și pe plan emoțional. Să ne povestiți neapărat, la ce lucrați!