Culori, planning, decizii… așa începe procesul de creație în atelierul Explore, o mică afacere în dezvoltare, dar născută din pasiune, din pasiunea pentru creativitate, ecologie, design interior și din dragostea pentru obiecte de design interior unicat.  Suntem onorați că putem face o vizită în lumea lămpilor speciale, la Kincső Kádár, unde povestea începe încă din copilărie.

GAI_0064_annie_sloan

Când am intrat în atelierul tău, parcă am fi pășit într-o lume a spiridușilor unde totul este plină de culoare, scule, pensule, vopsele, șurubelniță dar nu în ultimul rând o atmosferă foarte primitoare. Cine este Kincső Kádár

Ohhh, vă mulțumesc mult de aprecieri! Bine ați venit în atelier! Mă consider o persoană foarte norocoasă, deoarece zilnic fac ceea ce îmi place cel mai mult. Creez din pasiune, și mă joc cu texturi, materiale și culori. Curiozitatea și dragostea pentru materiale naturale și ecologice fac ca în fiecare zi să fiu recunoscătoare.

GAI_0069_annie_sloan

Povestește-ne puțin despre brandul Explore

Explore este un business unipersonal, lucrez singură, într-un sat micuț de lângă Miercurea Ciuc, cu pasiune și creativitate. Activitatea se incadrează în industria creativă, și mereu spun că imbin artizanatul cu design.  Focusul meu se îndreaptă mereu spre clientul care mă contactează cu o dorință pe care încerc s-o îndemplinesc, s-o personalizez, lăsând pe fiecare o pată Explore.

GAI_9960_annie_sloan

Creațiile tale sunt lămpi unicat.  Sunt una dintre piesele de rezitență într-o încăpere. Ceea ce vedem noi aici sunt creații moderne, dat totuși cu motive tradiționale.  De unde te inspiri?

Am locuit în oraş, dar o parte mare a copilăriei mele am petrecut-o într-un sat mic din Ţinutul Secuiesc, unde bunicii mei meşteşugari nu au ştiut ce este imposibilul. Ei aveau o soluţie pentru orice, şi mai târziu mi-au fost mentori în dezvoltarea mea personală şi profesională. Prima mea lucrare artizanală a fost cea făcută pentru bunicul meu de ziua lui, la vârsta de aproximativ 6 ani. Încă îmi aduc aminte de compoziţia florală făcută dintr-o cutie de cafea şi câteva resturi de sârmă. La sat terenul de joacă al unui copil de la oraş erau mereu atelierul sau şopronul. Aveam propriile mele unelte: fierăstrăul, ciocanul, menghina, cleştele, şi le puteam folosi să creez orice. Tot bunicii m-au învăţat şi să cos, să brodez, să tricotez şi să croşetez. Aşa am descoperit motivele bogate de pe prosoapele, cearşafurile şi obiectele de îmbrăcăminte ţesute. Cred că aici a început dragostea mea pentru obiectele estetice şi practice făcute manual.

GAI_9981_annie_sloan (5)

Tot procesul de creație necesită foarte multe cunoștințe tehnice. După cum ai menționat fierestrăul, ciocanul, sârma sunt unelte pe care le folosești zilnic.  Ucenicia este la modă acum, tu unde ai învățat?

Trebuie să menționez faptul că nu este de ajuns să fi creativ, să ai cunoștințe tehnice. Cunoștințele mele tehnice sunt completate de dragostea mamei mele, de urmărirea armoniei şi a păcii, cu ajutorul cărora pot să dau suflet obiectelor create. Aşadar, nu întâmplător, am studiat mai târziu etnografie şi antropologie culturală la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Terminarea studiilor şi zece ani de muncă de pedagogie muzeală, cu expoziţii mereu diferite m-au ţinut în formă şi mi-au format ataşamentul, atitudinea şi respectul faţă de obiectele artizanale sau de patrimoniul arhitectural. Iubesc provocările, activităţile creative şi să mă ocup cu creaţii tematice. Așa s-a născut ideea Explore în două categorii.

Vedem forme unice, ce nu am văzut până acum pe piața din România. Știm că ai în vedere mereu ecologia și ești foarte atentă ce materii prime folosești în procesul tău de creație.  Cum se imbină materia primă cu pasiunea ta?

GAI_9925_annie_sloan

O parte a produselor explore sunt făcute din materie primă reciclată prin tehnica perforării. Aceste lămpi sunt unice datorită materiei prime reciclate şi a tehnicii ornamentale speciale.

În cazul produselor din a doua categorie reutilizez elemente/valori culturale. Mă inspir cu drag din motivele clădirilor, a spaţiilor publice şi din orice din jurul meu care are o valoare culturală.

Dacă ne uităm în jur, vedem cutii pline și goale de vopsea Annie Sloan Chalk Paint. Cromatica și exclusivitatea sunt importante pentru tine. Povestește-ne puțin din experiențele tale după mai multe ore de lucru.

Scopul meu este să adaug o notă personală locuinţelor, persoanelor care iubesc accesoriile stilate, nu prea scumpe şi ecologice. Lămpile conţin cel puţin 50% materii prime secundare, şi în acest fel afacerea mea contribuie, cu paşi mici şi mare angajament, la o viaţă mai frumoasă, mai curată şi la reducerea producției de deșeuri. Da, folosesc cu mare drag vopseau decorativă Annie Sloan Chalk Paint. Când am creat propria metodologie am avut în vedere faptul ca să fie unul autentic și realizat cu grijă. Materia primă ecolologică nu ar da bine, dacă ar fi finisată cu un produs care dăunează sănătății, sau naturii ce ne înconjoară. Deci simplu, am cercetat piața, m-am documentat și am ajuns la concluzia că vopseaua cretă dezvoltată în manufactura din Oxford de către Annie Sloan este produsul pe care vreau să o folosesc. Și uite așa a fost dragoste la prima încercare! Simplitatea și eleganța acesteia surprind eleganța și simplitatea produselor mele.

GAI_9922_annie_sloan (1)

Cu ce materie primă lucrezi de fapt?

Este un produs local, pentru că este creat local, materia primă fiind deşeu local, care doreşte să contribuie la imaginea localităţii situată la 11 km de Miercurea Ciuc.  Localnicii din satul Frumoasa știu că în mica căsuță țărănească se lucrează cu deșeuri, care sunt îmblânzite cu nuanțe din paletarul superb Annie Sloan Chalk Paint.

GAI_0074_annie_sloan

Versatilitatea și ușurința cu care le pot aplica mă ajută foarte mult. Pigmentarea și povestea în spatele fiecărei culori îmi dau siguranță.

Știm că faci parte din comunitatea Annie Sloan România. Ce îți oferă această comunitate?

În primul rând este o comunitate de la care pot învăța foarte multe. Îmi întind o mână de ajutor oricând am nevoie. Ne susținem reciproc, și cred că nu a fost niciodată întrebare sau nedumerire care a rămas fără răspuns. Mă îndrept către această comunitate cu mare curiozitate căci suntem mulți și cu niște piese extraordinare.  Știu că este loc proiectelor mele în această comunitate. Mulți dintre clienții mei fideli fac parte din această comunitate susținătoare. Faptul că ne susținem reciproc și mentalitatea de antreprenoriat social se răspândește din ce în ce mai mult în societatea noastră, mă bucură enorm de mult.

Dă-ne voie să mai remarc un lucru! Totul pare și este foarte natural. Începând de la ambianță, fotografii și îmbrăcămintea ta. Ești foarte atentă la detalii. 

Da, așa este! Natura și naturalețea sunt un principiu cu care am pornit pe drumul meu de creație. S-a dovedit că lucrurile simple creează o adevărată valoare în timp. Asta încearcă să surprindă și soțul meu, Albin Gábos în fotografiile realizate despre proiectele mele – fiind fotograf de profesie. Atelierul se află într-o casă țărănească veche, restaurată de noi, care prin arhitectura ei simplă oferă o viziune simplă și minimalistă, un loc perfect pentru realizări.  Armonia zilelor mele nu ar fi întreagă fără creațiile pe care le port cu mare drag în atelier și la întâlniri sau expoziții. Este important ca hainele pe care le port să fie realizate din materii prime naturale, port cu drag lână de exemplu.

Sperăm ca Explore Lamps să ajungă în cât mai multe locuințe, să fie piese de rezistență, dar și un element decorativ de calitate, realizat local.  

GAI_9967_annie_sloan

GAI_0004

GAI_9926

GAI_9942

Gama de produse: Explore Lamps 

Fotografii: Explore

Vestimentație: Lanelka