Stilul neoclasic e un stil ușor de obținut prin regândirea mobilei deja existente. Un stil ce preferă spațiile mari, aerisite, stilul neoclasic nu e pretențios la capitolul de elemente necesare, dar presupune un aer elegant și ordonat. Acest stil este reprezentat prin simetrie și abundența elementelor arhitecturale și artistice ale epocii antice greci și latine. 

inainte

 

Caracteristici neoclasice:

  • elementul-cheie este simetria și echilibru
  • senzația de spațiu, fără aglomerarea sau suprapunerea elementelor de decor
  • colectibilele ca statuete, busturi romane sau grecice, reproducții antice
  • folosirea bordurilor decorative pictate pe pereți sau ca și elemente de decor al mobilei
  • culori tari, pozitive, pereti plastici, elemente metalice stralucitoare (aur, bronz, cupru, argint)

0

Transformarea mobilierului vechi în mobilier de stil neoclasic

Stilul neocalsic preferă mobila decorată cu filigrane, coloane sau simbolurile victoriei ca și frunzele de dafin sau acanthus. Aceste elemente pot fi adăugate cu mulaje de exemplu. Pentru a citi mai detaliat despre acest proces simplu click pe articolul scris de Tünde de la Rouge Boutique.

Trimmings1_800x

 

În introducere am menționat că mobila existentă se poate transforma foarte ușor pentru a se integra într-un interior neocalsic. Culorile vii dar mate se obțin ușor cu culorile Annie Sloan Chalk Paint™. Această paletă este recomandată însăși de Annie în Chalk Paint™ Workbook. (culoarea Burgundy urmează să se pensioneze. Pentru cei ce o doresc, acum mai au șanse să găsească câteva cutii la ditribuitori.)

palette

Dacă se dorește suprafață lucioasă, recomandăm culori neutre îmbinate cu luciu perlat

 

sau pentru un efect antichizat ceară colorată. În exemplul de mai jos scaunul a fost finisat cu ceară albă.

Linen-Union-fabric-by-Annie-Sloan-in-Old-Violet-Old-White-chair-in-Louis-Blue-and-White-Wax-and-lampshade-2000

O mobilă cu forme rotunjite se poate decora cu mulaje, apoi vopsite în aceeași nuanță. Pentru a evidenția detaliile, se va folosi ceară metalizată sau foiță de aur. Eventual se poate crea propriul lac în culori metalizate cum am povestit în acest articol.

246351582_4704976176190845_1112544681639810248_n

 

Reguli generale de amenajare în stilul neoclasic

Este foarte important să nu cădem în excese. Dacă spațiul este mic, să optăm pentru mai puține obiecte și să le poziționăm simetric. Textilele folosite vor fi în concordanță cu eleganța spațiului, dar fără exagerări. Pereții sunt deseori decorați cu borduri ce pot fi obținute cu ștampile sau pictate manual. Dar nu e rar nici efectul de ramă obținut prin combinația a două culori.

Neoclassical-Living-Room-painted-with-Napoleonic-blue-and-Linen-Union-in-Antoinette-Old-White-sofa-and-Provence-Old-White-curtain-2000

 

După cum a promis, stilul neoclasic este unul spectaculos ce se poate obține cu un efort minim. V-am oferit câteva repere, dar pentru detalii, apelați la ajutorul lui Annie, oferit cu drag in bookazinul The Colourist, sau în cartea Room Recipes for Style and Colour.