Comunitatea Annie Slona din România este în creștere, fapt care ne bucură enorm! Suntem foarte recunoscători că mobilierul vechi începe să capteze atenția celor dornici de un design interior mai altfel, și decid ca o piesă de mobilier să primească o șansă nouă, care bineînțeles înseamnă și o viață nouă.

Nu de mult ne-a captat atenția o măsuță veche, care parcă zâmbește din nou, într-o casă evreiească de odinioară, restaurată de un cuplu tânăr, iubitori ai frumosului, al autenticului și nu în ultimul rând membrii a comunității Annie Sloan România.

După ce am văzut realizările acestui cuplui vesel, îndeosebi ne-am dorit  să discutăm puțin despre recondișionare și un trai mai verde, cum defapt trăiesc ei. Am reușit să realizăm un interviu cu mezina familiei, Beata Matusinka.

1-scaled

Beata Matusinka

DSC00864

Beata Matusinka

 

De unde ai auzit prima dată despre vopselele Annie Sloan Chalk paint?

Mereu încerc să mă uit cu mare atenție în jurul meu. Îmi plac lucrurile vechi, atemporale, dar sunt interesată și de cele mai noi și inovative inițiative, în special dacă observ ceva utilitate, autenticitate în ele. Acum câțiva ani în urmă am văzut câteva poze frumoase cu niște piese de mobilă vechi care datorită unor culori noi au recăpătat o viață nouă, parcă au primit un nou rol. Am căutat persoana respectivă, magazinul ei din oraș și m-a uimit atmosfera acelui spațiu, paleta largă de culori și nuanțele frumoase și mate a acestora. 

DSC01023

Beata Matusinka

Am văzut că îndrăgești combinația lucrurilor vechi cu cele noi, îți place să dai viață nouă obiectelor. Ce înseamnă pentru tine  recondiționarea mobilierului?

Când am fost copil, am petrecut foarte mult timp cu bunicii de la țară. Acolo fiecare mobilă, detaliu conta. Trebuia să avem grijă de ele, deoarece aceste mobile făcute din lemn erau cumpărate pentru o viață întreagă, poate și mai mult timp. Și acum dacă închid ochii, îmi amintesc de toate mobilele, de așezarea lor, de culorile, de crăpăturile și de atingerea acestora. Țin minte de fiecare dată  din care sertar am scos sacoșa de textil cu care m-a trimis bunica mea la cumpărături. Întotdeauna din același.  Când am devenit mai mare am ajutat la vopsirea acestora, în special la acelea care erau de uzul de zi cu zi. În luna august asta ne-a fost preocuparea de bază. Nu am călătorit cu ei niciodată, dar stând unul lângă celălalt, povestind despre amintiri, trăiri și viață, am parcurs niște drumuri și zile speciale și determinante. Astfel recondiționarea mobilierului înseamnă păstrarea, retrăirea și aprecierea amintirilor, formarea conexiunii între trecut și viitor.  

DSC01086

Beata Matusinka

DSC01042

De fapt trăiți într-o casă restaurată, una veche în care am văzut că ați combinat vechiul cu noul, aveți foarte mult mobilier recondiționat. Mi-a captat atenția măsuța ta de machiaj pe care ai vopsit-o într-o culoare mai puțin  folosită. Ai fost îndrăzneață.

Acum câțiva ani în urmă într-o seară am avut musafiri la noi, și unul dintre invitați mi-a remarcat exact acest lucru, că de fapt combin vechiul cu noul. Nu am observat acest lucru, venea instinctiv, dar de atunci am început să fiu atentă la toate aceste demersuri. Într-adevăr, locuim într-o casă evreiască construită în anii 1890 și împreună cu soțul meu am acordat o mare atenție la renovarea acesteia. Precum casa, terasa specială, geamurile și ușile din lemn, și mobilele, lucrurile care ne înconjoară au o poveste. Unele au fost cumpărate cu casa, ca de exemplu pianul, care nu putea fi scoasă din cameră, altele am adus aici de la bunici, ca de exemplu dulăpiorul acela din care am scos sacoșa pentru cumpărături sau lădița bunicului meu cu care călătorea când era soldat. Altele am primit de la rude, de exemplu dulapurile din bucătărie din Brașov. Altele am cumpărat de la târguri de antichități sau din anunțuri. Măsuța mea de machiaj a fost cumpărată din Târgu Mureș de la cineva, care a moștenit tot de la bunica lui. Avea o culoare naturală, de stejar, am păstrat așa câțiva ani, dar am simțit că parcă nu mă reprezintă 100%. Simțeam nevoia de a recondiționa, de ai oferi o culoare vie, care iese în evidență. Așa a devenit roșie, cu niște floricele albe la suprafață.

240758532_652707462356031_7267738913308268766_n

Beata Matusinka

Povestește-ne puțin despre întâlnirea ta cu această vopsea, cum a fost experiența? 

După cum am menționat, în copilărie am vopsit destul de mult cu bunica, dar vopselele acelea de pe vremuri curgeau, aveau un miros foarte puternic, trebuia folosit diluant pentru a evita îngroșarea vopselei, deci mereu era o problemă cu ele. Produsele Annie Sloan Chalk paint sunt foarte ușor de folosit, nu au miros și conferă o suprafață foarte fină și mată mobilelor.    

DSC00993

DSC00994

Beata Matusinka

Ți-a fost greu să alegi din paletarul de culori sau deja știai ce o să alegi?

Acel roșu pentru măsuța de toaletă mi s-a părut o alegere perfectă, mai aveam 2 noptiere noi în dormitor cu care vroiam să o asortez, astfel s-a realizat o tranziție ușoară între vechi și nou. Mi s-a părut mai greu să aleg dintre nuanțele de gri, care am folosit pentru 2 dulapuri mari din bucătărie, dar până la urmă cred că și acolo am reușit să facem alegerea cea mai potrivită. Bineînțeles datorită lui Réka de la Cochet Home Decor care mereu m-a ajutat și mi-a dat sfaturi când nu eram sigură de ceva. 

DSC01060

Beata Matusinka

Ai deja un alt proiect în vedere, o altă piesă de mobilier?

Bineînțeles. Am adus de la bunici ceva, pe care a lucrat de foarte multe ori bunicul meu. Deocamdată e în pivniță și aștept inspirație pentru aceast proiect, fiindcă este un obiect foarte vechi, care a stat pe vremuri în grajd și aș dori să-i găsesc nuanța și locul potrivit în casa noastră. 

DSC01085

Care este recomandarea ta pentru cei care sunt nesiguri să pornească într-o astfel de aventură?

Pe mine m-a fascinat această transformare rapidă și ușoară de culoare și textură a obiectelor prin vopsirea lor, dar pe de altă parte consider o metodă bună de a da o viață mai lungă a mobilelor, obiectelor care au o poveste, suflet astfel evitând cumpărarea altor noi, sterile. Poate prin aventura aceasta reușim să contribuim puțin și la diminuarea producției și consumului de masă.

DSC01057

 Mulțumiri pentru fotografii din colecția personală a familiei realizate cu profesionalism de către cei de la Mativ.