Tünde Tódor Nits, din Brașov pasionată de creație, recondiționare ne dezvăluie povestea ei de stockist Annie Sloan și a atelierului de creație  Rouge Boutique Decor.


Cred că majoritatea persoanelor pasionate de design interior, styling și restaurare care locuiesc în Brașov au ajuns măcar odata la tine în atelier. Tünde, povestește-ne care au fost începuturile atelierului Rouge Boutique Decor din Brașov?

Atelierul actual Rouge Boutique Decor a crescut din magazinul cu cadouri și decorațiuni pentru casă aflat la etajul trei al mall-ului Star din centrul Brașovului. Am evoluat treptat, am căutat un brand, o familie de produse la care să ne pricepem și cu care să completăm oferta magazinului nostru care era destinată în primul rând doamnelor pasionate de handmade. Așa am ajuns să fim stockist Annie Sloan.

P1011212                                IMG_20200415_113820-2

Dar de fapt cine este Tódor Tünde? Care este povestea ta?

După cum am amintit adineauri, căutam ceva la care să mă pricep … legătura mea cu lacuri și vopsele este foarte veche. Totul a început imediat după facultate. Soarta a fost să se pornească cariera mea de inginer constructor la Liceul de Construcții din Brașov, unde am predat finisaje timp de 4 ani. În 1995 împreună cu soțul meu am înființat firma Decorator care importa tot feluri de materiale de finisaje în construcții. Am fost printre primii în țară cu vopsele lavabile, cu lazură, și chiar primii cu sistem de mixat culori… toate acestea erau noutăți atunci, așa că scriam articole în ziare în care explicam proprietățile materialelor. Acum când mă uit înapoi la perioada aceea, nici mie nu-mi vine să cred de unde am pornit și cât de mult s-au schimbat lucrurile, dar îmi place să mă gândesc că și noi cu soțul meu am avut un rol în aceste schimbări. Firma Decorator există și acum, dar eu m-am retras după 18 ani și am înființat Rouge Boutique Decor. Era un moment când aveam nevoie de o schimbare. Magazinul Rouge Boutique Decor era total altceva cu ce eram eu obișnuită, un alt concept, dar care a evoluat frumos în cei 7 ani de când există. Am învățat foarte mult. Și sunt recunoscătoare că pot să fac ceea ce îmi place cel mai mult și în continuare.

De la foarte multe persoane care au încercat vopselele Annie Sloan Chalk Paint am auzit că s-au îndrăgostit la prima întâlnire, adică la prima încercare. La tine cum fost?

Pot să afirm fără exagerare că m-am îndrăgostit de această vopsea, chiar înainte s-o încerc. Eu știam deja cum funcționează o vopsea clasică, iar tot ce citeam sau vedeam despre Annie Sloan Chalk Paint era diferit, era mult mai mult … și pur și simplu am crezut tot ce vedeam în filmulețele de pe youtube.  Și bine am făcut. Și știți ce este cel mai interesant? Chiar și acum, după  4 ani și jumătate, îmi rezervă surprize plăcute vopseaua aceasta. Este atât de versatilă!

colormix                   paletta     IMG_7681 (2)

Precum știm primii pași într-o afacere nu sunt ușori. Când ți-ai facut planul de afaceri ce a fost cel mai important lucru pe care l-ai luat în considerare?

Poate că o să vă surprindă răspunsul meu, dar eu nu am pornit de la cifre. Niciodată nu am făcut asta. Sunt o persoană intuitivă și mă interesează în primul rând partea umană într-o afacere. Am încredere în mine și știu că orice afacere aș face, trebuie să muncesc mult, să fiu perseverentă și să am răbdare, în timp vor veni și rezultatele. Știți la ce m-am gândit eu înainte să mă avânt în aventura Annie Sloan: oare o să-mi placă viața mea din viitor? Oare o să mă simt confortabil … făcând în fiecare weekend workshopuri, vorbind unor persoane străine –  acesta este un exemplu concret, a fost o întrebare la care m-am gândit foarte mult înainte de a răspunde. Dacă răspunsul ar fi fost negativ, să știți că nu m-aș fi apucat de această afacere.

IMG_9032-2 (1)

Modelul de business Annie Sloan este mai puțin cunoscut în România, cum ai reușit să te familiarizezi cu acesta? Ai avut greutăți?

Da, acest model de afacere este foarte diferit de tot ce am experimentat înainte, dar mie îmi place. Îmi place să reinventez o piesă de mobilă. Îmi place să învăț tot timpul lucruri noi și  îmi place să educ oameni adulți. Mai ales că lucrăm cu persoane interesate de reînnoirea mobilei. Cu toții sunt foarte deschiși, dornici să afle cât mai multe, deci este ușor să le vorbești despre o pasiune comună. De multe ori mă gândesc cât de norocoasă sunt, cât de frumoasă este meseria mea, că lucrez numai cu oameni care îmi zâmbesc.

IMG_3384-3 (1)                                       IMG_2773-1 (1)

Rouge Boutique Decor este un atelier de creație plin de culoare și cu foarte multe activități în cadrul cărora le dai posibilitatea celor dornici să încerce ceva nou. Povestește-ne puțin despre activitățile voastre?

După cum v-am spus, în atelierul nostru vopsim și decorăm mobilă. Ceea ce facem noi nu este restaurare sau reciclare, este upcycling. Adică îi dăm o valoare în plus piesei de mobilă. O regândim și o transformăm. Facem asta pentru clienții care își lasă mobila în mâinile noastre sau împreună cu cursanții care vin la workshopuri. Doar o cifră: în această primăvară am trecut pragul de 1000 de participanți la cursurile noastre. Organizăm peste 10 tipuri de workshopuri, de la bazele reînnoirii și decorării pieselor de mobilă, până la tehnici avansate, dar și despre culori, abajururi și pereți … sau de fapt asta era înainte de pandemie. În perioada actuală avem programate doar workshopuri care se pot realiza și online.

IMG_1332-1 (1)

În cei 5 ani de la folosirea vopselelor Annie Sloan Chalk Paint  ai lucrat la foarte multe proiecte frumoase. Presupunem că ai totuși proiecte de suflet cu o poveste aparte. Care sunt aceste proiecte?

Sunt foarte multe. Mă atașez de unele proiecte mai mult câteodată nu neapărat din cauza complexității lucrării, ci din cauza faptului că se leagă amintiri deosebite de ele, experiențe trăite cu colegele sau cu clienții, care mulți dintre ei mi-au devenit prieteni. De transformarea unei piese se leagă și o stare de spirit …e greu să aleg. Seamănă cu suvenirurile care ți le aduci din vacanțe. Toate îți sunt dragi.

IMG_7014-1 (1)                              IMG_3963-4 (1)

Annie Sloan a revoluționat tot ce înseamnă design interior și culori. Pe tine cum te-a marcat? Spune-ne 5 cuvinte care-ți vin în minte legate de Annie Sloan!

1– o admir și o respect, Annie Sloan este un model de viață pentru mine;  2- aproape zilnic învăț ceva nou; 3- am cunoscut oameni minunați prin intermediul vopselelor lui Annie, am legat prietenii și același lucru se întâmplă și cu cursanții noștri care vin la workshopuri; 4- inventând vopseaua Chalk Paint, Annie a reușit să făcă fericite milioane de doamne de peste tot în lume; 5- Annie Sloan Chalk Paint nu este doar o vopsea, înseamnă mult mai mult de atât: tot ce se leagă de ea, inclusiv comunitatea, dar și starea de spirit despre care am vorbit adineauri. …scuză-mă, mi-ai cerut numai 5 cuvinte și eu ți-am răspuns în 5 fraze.

951D5A43-CEFA-4BE1-B92E-AEC2F52C7A4E-1 (1)

Dacă un peștișor de aur ar îndeplini 3 dorințe pentru Rouge Boutique Decor care ar fi acelea?

Eu sunt mulțumită cu ce avem, cu direcția în care evoluăm, fiindcă ne-am dorit aceste lucruri. Ce-mi doresc și ce ne doresc? În primul rând sănătate, atât mie cât și colegelor mele, să putem continua cât mai mult timp ceea ce am început cu Rouge Boutique Decor și să punem în practică zecile de idei pe care le avem. La fel le doresc și clienților noștri. Și aș dori foarte mult să treacă pandemia cât mai repede și să ne putem aduna iarăși fără teamă în atelierul nostru. Să putem povesti față-n față, să ne arătăm creațiile reciproc pe telefoanele noastre mobile, cu voie bună, cu râsete, să se umple cu viață atelierul din nou, așa cum era pe vremuri.

IMG_1569-5 (1)