Prietenii noștri de la atelierul Kamandalu Art&Craft  din Tîrgu Mureș, au avut o vară incendiară, având un rol important în realizarea unui restaurant cu specific de vinuri și cașcaval din Târgu Mureș.  Am  văzut câteva poze despre mobilierul revopsit pe pagina lor de pe rețelele de socializare, însă eram curioși la detalii. I-am  rugat să ne răspundă la câteva întrebări:

PSX_20210901_131403

Restaurantul Country Cheese&Wine, design: Kamandalu Art&Craft

Știm că ați avut o vară intensă, am văzut câteva poze pe conturile voastre de social media. Ați contribuit la realizarea unui design regândit al unui restaurant din Târgu Mureș, ce ne povestiți despre această lucrare?

Da, este adevărat, în  vara anului 2021 am lucrat la design-ul restaurantului Country Cheese & Wine, a fost un proiect frumos, care ne-a adus multe satisfacții pe plan profesional și care ne este foarte drag. A fost o strânsă colaborare între noi și proprietarul localului, deoarece am reușit să punem în practică ideile comune. Locația acestui restaurant este una favorabilă, acesta aflându-se în Complexul Weekend din Tîrgu Mureș, cu o gradină destul de mare pentru a construi o terasă și o scenă pentru concerte în aer liber (ce va fi finalizat anul viitor). Stilul restaurantului a fost ales de proprietar și a fost influențat de stilul unui alt restaurant al său din centrul orașului, în stil rustic. A vrut totuși ca unele elemente ale design-ului să difere și restaurantul nou să aibă o eleganță deosebită.

PSX_20210929_163507

Restaurantul Country Cheese&Wine, design:  Kamandalu Art&Craft

Ați ales o  combinație de stiluri, însă rezultatul este de poveste – ați imbinat stilul rustic cu stilul industrial. Care sunt caracteristicile acestora?

Filosofia stilului rustic se caracterizează prin simplicitate și adăugarea unor elemente naturale în design. Noi am mers pe varianta designului industrial rustic, cu un accent mai mare pe elementele naturale și mai puțin pe cele rustice.
Cum ați ales cromatica?
Culoarea și iluminatul unui spațiu sunt elemente cheie în crearea oricărui stil de design. În cazul nostru, în acest restaurant am pus accent pe iluminat, unde am combinat corpuri de iluminat în stil rustic din metal si lemn cu lumina ambientală din restaurant, când am adăugat un șir de becuri Edison în partea centrală a localului (caracteristic stilului industrial).
Paleta de culori a stilului rustic ne permite să folosim toate culorile care se găsesc în natură, însă datorită faptului că am vrut să incorporăm stilul industrial în design, am ales culoarea Graphite de pe paletrul Annie Sloan, care este culoarea pereților din restaurant, de asemenea a barului din exterior de pe terasă și culoarea cu care am vopsit geamurile din termopan și ușile din restaurant (cele interioare, inclusiv ușa de intrare).
PSX_20210929_164537
Restaurantul Country Cheese&Wine design:  Kamandalu Art&Craft
Graphite este o culoare elegantă, care conferă o atmosferă sotisficată oricărui spațiu, și care folosit în exces poate crea o ambianță dramatică sau depresivă, de aceea am combinat cu multe elemente naturale, precum lemnul. Majoritatea pereților și a coloanelor din restaurant sunt acoperite cu lambriu din lemn reciclat pe care l-am șlefuit și l-am tratat cu ceară Annie Sloan pentru o durabilitate mai lungă.
1_PSX_20210901_160104
Restaurantul Country Cheese&Wine, design:  Kamandalu Art&Craft
Căldura lemnului și culoarea Graphite împreună alcătuiesc un contrast mai puțin dramatic, dar care se evidențiează reciproc, și care împreună cu mobilierul din lemn în stil rustic/rustic chic și aranjamentele florale din interior rezultă o atmosferă primitoare ți totodată sotisficată.
Cum ați ales mobilierul?
În alegerea mobilierului din restaurant în general am avut grijă să combinăm elemente naturale rustice cu unele industriale. Pentru barul din interior de exemplu am turnat un blat din ciment – proiect DIY nou pentru noi. La intrarea în restaurant am amenajat un suport pentru plante din lemn reciclat prin care am reușit să aducem puțin din splendoarea naturii în interior. Pereții din fața intrării, care împreună cu intrarea în restaurant creează prima impresie a celui care pășește înauntru, i-am decorat cu ferestre făcute tot din lemn reciclat și o ușă veche din lemn recondiționat.
1_DSC_1411
Restaurantul Country Cheese&Wine, design:  Kamandalu Art&Craft
Corpurile de iluminat de pe terasă au fost un alt proiect DIY realizat de noi. Am construit albii din lemn recicla,t care au fost regândite: șlefuite, tratate și acoperite în interior cu foița de aur pentru o ambianță caldă.
Unde simțiți că v-ați pus amprenta cel mai mult?
Construcția veche a avut deja structura și functionalitatea unui restaurant, dar unele spații precum băile trebuiau transformate complet, faianța veche de culoarea roșie nu se potrivea deloc cu stilul restaurantului.  Trebuia dată jos ăn totaliate, ce ar fi necesitat prea mult timp și efort. De aceea ne-am gândit la o altă solutie mai convenabilă: să acoprim faianța veche cu un material care ne-a cucerit de mult timp, tadelaktul.
DSC_1309
Restaurantul Country Cheese&Wine, design:  Kamandalu Art&Craft
Pentru design-ul celor două băi ale restaurantului am ales deci un material ecologic, tadelaktul, tencuiala tradițională marocană (de fapt var ars din desertul marocan) care rezultă niște suprafete asemenea marmurei, ușor lucios dar cu imperfecțiuni ușoare și colțuri rotunjite, în culori naturale. Am ales aici culori calde pentru a crea o senzație de comfort și am construit și un dulăpior mic sub chiuvetă pe care am acoperit-o la fel cu tadelakt, inclusiv chiuveta.
La final am ajuns la textile, prin intermediul cărora se creează imaginea finală a oricărui interior. Am ales țesături naturale (de in) în culori neutre pentru o senzație de confort mărit, pe care le-am folosit atât la geamuri, cât și pe pereții interiori.
PSX_20210901_144940
Restaurantul Country Cheese&Wine, design:  Kamandalu Art&Craft
Sperăm că v-am făcut poftă de un pahar de vin și un platou de cașcaval în acest interior splendid cu un fler mediteranean în inima Transilvaniei.
Sursa foto: Kamandalu.ro