Un stil ușor de realizat, rafinat și cu atmosferă primitoare. Denumirea shabby chic e o alăturare de doi termenishabby (uzat) si chic (elegant) ce aduce eleganța trecutului într-un mod contemporan, realxat și comfortabil.  Principalele caracteristici ale stilului sunt imperfecțiunile si frumusețea naturală. În crearea unei atmosfere shabby chic aveți nevoie de mobilă veche, cu o ușoară tentă romantică și cu forme frumoase. Semnele trecutului sunt binevenite sau pot fi create.

rebdecor2Creat de Rouge Boutique Decor

Stilul shabby este unul eclectic folosind laolaltă motivele florale si texturile lemnoase specifice stilului rustic, obiecte vintage, țesături bogate în detalii, culori pastelate, dantelă și elemente de producție de masă.

Caracteristici shabby chic:

  • importanța detaliilor si felul în care sunt combinate diferitele elemente
  • elemente decorative specifice: vaze, tablouri vechi, materiale textile și alte obiecte artizanale
  • culorile pastelate unesc multitudinea stilurilor prezente în piesele de decor, textile și oferă fluiditatea stilului
  • decorurile sunt handmade sau restaurate, cu multe flori, precum trandafiri sau lavandă, oglinzi cu rame ornamentate, candelabre roccoco
  • folosește textile simple, precum bumbacul sau pânza, dar au loc și goblenurile, dantela sau broderiile
  • mobilierul este plin de detalii, în culori deschise, alb, bej sau gri, cu accentul pus pe texturile nefinisate
  • pereții sunt văruiți în alb sau învelite în cărămidă albă
  • pe lânga albul prevalent, tonurile pastel precum albastru, roz sau verde sunt și ele prezente, iar unele detalii pot fi argintii sau aurii

Culorile tipice pentru acest stil sunt pastelate și calde. De la alb la turcoaz, de la gri la roz, și cam toate nuanțele de albastru pastel.  Un paletar shabby de la Annie Sloan Chalk Paint™ ar arăta cam așa:

shabby rose

 

Stilul shabby chic se recunoaste după romantism, eleganță si serenitate. Deci nu ne mirăm, că Annie Sloan a fost numită queen of shabby chic. 

IMG_7821[2]Creat de Rouge Boutique Decor

Pe lângă o paletă largă de culori compatibile cu acest stil, Annie a găsit modalități ușoare de a crea suprafețe cu aspect învechit, precum: dry brush, antichizare cu ceară închisă, antichizare cu două culori prin șlefuire. Aspectul vechi a devenit astfel accesibil pentru publicul larg. 

rbdecor3Creat de Rouge Boutique Decor

Dacă doriți un ambient shabby aveți nevoie probabil de aceste tehnici, culori serene și o notă personală. Pentru că shabby chic e un stil intim, cu amintiri salvate și întrodu-se ca element decorativ.