Noul an înseamnă și noi proiecte și… poate un nou hobby? Dacă te-ai hotărât că 2023 va fi anul în care te vei apuca în sfârșit de vopsit mobilă, dar abia te-ai hotărât și nu știi cum să începi, noi suntem aici să te ajutăm!
De la alegerea piesei până la îngrijirea mobilierului vopsit, acest articol îți va oferi toate informațiile esențiale de care ai nevoie pentru a te apuca cu încredere de primul proiect.
1. Alegerea mobilierului
Primul pas este întotdeauna să alegi mobilierul. Fie că plănuiești de mult timp să adaugi o nouă culoare casei tale prin vopsirea unei piese de mobilier, fie că abia acum începi să te gândești care ar putea fi mobilierul potrivit pentru un astfel de proiect, în ambele cazuri ar trebui să ai în vedere ce merită salvat sau reînnoit. De exemplu, o piesă de mobilier care are o valoare sentimentală sau una care are un rol foarte important în casa ta, chiar dacă acestea nu sunt obiecte foarte valoroase. Un alt motiv poate fi că este mai rentabilă revopsirea decât cumpărarea unui mobilier complet nou, cum ar fi în cazul mobilierului de dormitor sau de bucătărie.
După ce ai ales piesa poți să stabilești cu ce fel de suprafață vei lucra, iar acest lucru va determina dacă o să ai nevoie de șlefuire sau grunduire. Cu Chalk Paint poți vopsi practic orice suprafață fără pregătire. Opțional, dacă mobila are un finisaj foarte lucios, poți să o șlefuiești ușor, iar în cazul suprafețelor laminate, pentru o aderență mai bună, poți să folosești un primer. Dar asta depinde de decizia ta, nu este obligatoriu. Iar în cazul în care vopseaua originală este deteriorată, crăpată sau are pete încăpățânate și unsuroase, vopseaua crăpată trebuie îndepărtată, zgârieturile și crăpăturile reparate iar petele încăpățânate trebuie șlefuite, ca suprafețele să primească un finisaj uniform și neted.
În cazul vopselei Satin Paint, orice suprafață, în afară de lemn natural, trebuie șlefuită și/sau grunduită, iar pentru suprafețele laminate, unde șlefuirea nu este adecvată, este obligatorie grunduirea.
După ce ai stabilit tipul de finisaj, verifică dacă există defecte sau cioburi care trebuie reparate. De exemplu, piese care se desprind de pe mobila laminată, sau zgârieturi, deteriorări etc. Dacă folia laminată se desprinde, poți să o îndepărtezi liniștit, căci asta nu va afecta rezultatul final. Dar dacă laminatul în sine se desprinde, încearcă să îl lipești la loc, dacă este posibil, sau dacă nu, înlocuiește partea deteriorată și șlefuiește suprafața.
2. Alegerea culorii
După ce ai ales și pregătit mobilierul, a sosit timpul să alegi culoarea! Cu siguranță te poate ajuta să iei această decizie dacă știi ce vrei să obții cu revopsirea mobilierului: vrei să se integreze perfect în mediul înconjurător sau vrei ca acesta să fie „vedeta” camerei?
Atunci când alegi culoarea potrivită, merită să consulți paletarul Annie Sloan, care arată foarte bine cum poți să combini culorile complementare, precum și diferitele nuanțe ale fiecărei culori. Iar dacă nu ești sigur de decizia ta, vizitează cel mai apropiat distribuitor și cu siguranță vei primi sfaturi utile.
3. Uneltele necesare
Bine că am vorbit despre distribuitori, pentru că următorul pas este să îți procuri uneltele de bază. Lista exactă va fi, bineînțeles, specifică fiecărui proiect în parte, dar cu siguranță va trebui să iei vopsea, ceară sau lac și pensulă(e).
În funcție de caz, este posibil să ai nevoie și de burete de șlefuit și o pensulă plată pentru lăcuire.
Pe lângă acestea, există câteva instrumente esențiale pe care, le poți înlocui cu obiecte pe care le ai deja acasă.
De exemplu:
- bățul de amestecat vopsea Annie Sloan
- deschizătorul de cutii cu vopsea Annie Sloan
- șorțul Annie Sloan
- pensula pentru ceară Annie Sloan, care este foarte utilă și poate economisi timp, dar o poți înlocui cu ușurință cu o cârpă care nu lasă scame.
Deși vopselele Annie Sloan nu sunt cele mai ieftine de pe piață, rentabilitatea lor le face să fie cea mai bună alegere, deoarece acoperirea lor mai mare înseamnă că vei avea nevoie de mai puțină vopsea pentru reînnoirea unui mobilier, ca să nu mai spunem că sunt ecologice și inodore, astfel poți să lucrezi și mai ușor cu ele.
Pentru lista uneltelor necesare și cantitatea de vopsea de care ai nevoie, sau pentru orice alte întrebări pe care le ai, nu ezita să contactezi oricare dintre stockiștii noștri, fie direct, fie online. De asemenea, poți face cumpărături în magazinele fizice și/sau magazinele online ale distribuitorilor noștri.
4. Pregătirea spațiului
Odată ce ai toate echipamentele necesare, tot ce rămâne de făcut este să pregătești spațiul înainte de vopsire. Este o idee bună să protejezi suprafețele sensibile cu carton, hârtie sau pungi de plastic, ca să îți faci munca mai ușoară după vopsire.
Deși nu e o mare problemă dacă verși ceva, deoarece vopselele Annie Sloan sunt pe bază de apă, astfel poți șterge cu ușurință vopseaua nedorită cu o cârpă umedă. Însă materialele textile le pătează foarte ușor, așa că va trebui să le speli imediat și îți recomandăm să vopsești în haine pe care nu vei regreta dacă le-ai pătat.
De asemenea, nu trebuie să vopsești într-un spațiu separat în casă deoarece, așa cum am menționat, vopselele Annie Sloan nu au miros neplăcut, așa că le poți folosi în siguranță și în interior.
5. Vopsirea
Și iată: ești gata să vopsești! Nu uita să cureți bine mobila cu apă și săpun sau detergent de vase, și ești gata să iei pensula în mână.
Vopseaua de cretă are o acoperire mai bună, așa că vei avea nevoie de aproximativ 2, maxim 3 straturi pentru o acoperire completă. În cazul vopselei Satin Paint, culorile mai închise oferă cea mai bună acoperire, iar aici recomandăm aplicarea a 3 straturi pentru rezultate optime.
Vopselele Annie Sloan au un timp de uscare redus, aşa că nu trebuie să aștepți mult între două straturi, astfel încât poți finaliza un proiect chiar și într-o zi.
Sfat util: dacă mobila vopsită nu pare rece la atingere, înseamnă că acel strat este suficient de uscat pentru a fi vopsit cu următorul.
În funcție de mobilier și de efectul pe care vrei să-l obții, poți să dai cu ceară sau să lăcuiești mobilierul vopsit. Este important de precizat că este obligatoriu să sigilezi vopselele Chalk Paint ca să obții un rezultat rezistent. În ceea ce privește vopselele Satin Paint acest lucru este opțional, dar poți să o lăcuiești dacă vrei un finisaj mai durabil.
Indiferent de metoda pe care o alegi, îți recomandăm să respecți următoarele:
Ceară:
- 2 zile de uscare pentru Chalk Paint, 5 zile de întărire, care poate dura până la 21 de zile, în funcție de temperatură și umiditate.
- Vopseaua satinată nu necesită ceruire.
Lac:
- pentru Chalk Paint 1-14 zile de întărire (puteți să puneți la loc mobila, doar să nu puneți nimic pe ea pentru 2 zile, și să aveți grijă de ea până la întărirea completă)
- pentru Satin Paint 14-21 de zile de întărire.
Sperăm că te-am putut ajuta, că ai aflat informații utile și că acum o să începi primul proiect de vopsire a mobilei cu încredere deplină! Iar dacă ai alte întrebări, nu ezita să ne scrii în comentarii aici, pe platformele noastre de social media sau să îi contactezi pe oricare dintre distribuitorii noștri minunați și talentați!