Dacă am vorbit despre cerurile Annie Sloan, trebuie să vorbim și despre gama lacurilor Annie Sloan, ca să avem o imagine completă despre metodele de finisare și rolul fiecărui produs în vopsirea de mobilă.

Astfel, în acest articol vom vorbi despre fiecare tip de lac în parte, trăsăturile lor și despre cum trebuie să le folosim.

Gama lacurilor Annie Sloan_1

Ce este lacul Annie Sloan?

Lacul Chalk Paint este un lac poliacrilic pe bază de apă, cu rezistență ridicată și cu protecție la razele UV. De obicei este folosit pentru obținerea unui finisaj robust, care va rezista mai mult uzurii. Din acest motiv este o alegere perfectă pentru blaturi de masă, mobilier, uși și ferestre exterioare, pardoseli sau plinte. Se usucă foarte repede și nu se îngălbenește în timp, astfel protejând și mai mult culoarea vibrantă a vopselei. 

Gama lacurilor Annie Sloan_2

Există în două variante și anume:

  • Lac mat
  • Lac lucios

(Pe lângă aceste variante, mai există și două tipuri mai speciale de lac, despre care o să vorbim un pic mai târziu.)

Lacul mat oferă o suprafață simplă, aproape la fel ca suprafața după vopsire, iar varianta Gloss oferă un luciu fin, fără să fie foarte strălucitoare.

Gama lacurilor Annie Sloan_3

Cu ce aplicăm lacurile Annie Sloan? 

Lacurile pot fi aplicate folosind o pensulă plată sau cu rola (trafaletul), ceea ce vă recomandăm și noi, mai ales dacă încercați pentru prima dată, astfel va fi mai ușor să obțineți o suprafață omogenă.

Gama lacurilor Annie Sloan_4

Important de știut când alegem între ceară sau lac: 

 

  1. Nu putem folosi ceara și lacul împreună pe aceeași suprafață. Așadar, nu putem lăcui o suprafață ceruită și viceversa. Dar putem să lăcuim doar o parte din mobilier (blatul mesei, picoarele scaunelor etc.), iar pe restul suprafeței putem să folosim ceară.
  2. Dacă durabilitatea este criteriul, lacul oferă o sigilare mai rezistentă la uzură.
  3. Dacă culoarea este criteriul: dacă folosim lac, nuanțele pot deveni un pic mai șterse, în timp ce ceara scoate în evidență și mai mult culoarea adevărată a vopselei.
  4. Dacă experiența este criteriul: folosirea lacurilor necesită mai multă experiență, mai multă atenție ca să obținem un rezultat uniform, în timp ce cu ceara nu prea poți să dai greș.

 

Cum folosim:

Lacul mat trebuie diluat cu puțină apă conform instrucțiunilor de utilizare (aprox. 10%, sau puțin mai mult, dacă cutia a fost deschisă mai devreme, pentru că lacul tinde să se îngroșească). Ca să nu creăm un strat opac, lăptos, care estompează culoarea, trebuie să fim foarte atenți să aplicăm un strat foarte subțire și să-l întindem cât mai bine.

În cazul lacului lucios metoda e aproape la fel, ca și în cazul lacului mat: trebuie diluat cu puțină apă și aplicat în straturi foarte subțiri. Diferența e însă că în acest caz nu există posibilitatea ca stratul să devine opac, ci vom ajunge la un finisaj lucios dar nu strălucitor.

Gama lacurilor Annie Sloan_5

Așa cum am menționat, există și două variante mai speciale de lac, și anume:

  • Luciu perlat (Pearlescent Glaze)
  • Craqueleur – set de crăpare. 

Gama lacurilor Annie Sloan_6

Luciu perlat: 

Luciul perlat este un lac decorativ, folosit pentru finisarea suprafețelor interioare (vopsite sau nu), în cazul în care dorim să obținem un finisaj opalescent. Poate fi folosit pe o suprafață vopsită cu Chalk Paint, sau poate fi amestecat cu o cantitate mică de Chalk Paint, pentru a crea nuanțe translucente cu efect perlă, sau putem să îl folosim pentru a crea, decora sau accentua modele mai mici pe o suprafață vopsită. 

Gama lacurilor Annie Sloan_7

Set de crăpare Annie Sloan: 

Setul de crăpare Annie Sloan Craqueleur este un lac bicomponent, folosit pentru a obține un efect de crăpare. Primul strat de lac se aplică pe o suprafață vopsită cu Chalk Paint, netedă, uscată, dar care nu a fost încă ceruită, după care se aplică și cel de-al doilea component, după uscarea primului. Dimensiunea crăpăturilor depinde de grosimea celui de-al doilea strat. Iar dacă doriți să evidențiați mai mult crăpăturile, puteți folosi puțină ceară neagră, albă sau închisă.

Gama lacurilor Annie Sloan_8

Dacă sunteți curioși și ați prins curaj să experimentați cu diferitele variante de lacuri Annie Sloan, nu mai așteptați: vizitați magazinele sau webshop-urile stockiștilor noștri, și începeți un proiect nou! Chiar și azi!