Dacă te gândești să vopsești sau să revopsești o mobilă, ar fi bine să stăpânești câteva tehnici de bază pentru a obține efectul dorit, de la realizarea diferitelor tipuri de suprafețe până la diferite tehnici de combinare a culorilor.

Chiar și pe o singură suprafață poți aplica mai multe tehnici de vopsire. Dar care sunt mai exact aceste tehnici și cum le poți folosi? În acest articol vom vorbi despre fiecare tehnică de bază separat, ca să te ajutăm să creezi tot ce-ți poți imagina și să poți experimenta cu încredere.

1.Suprafață texturată sau netedă

Suprafață texturată:

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_01

O să ai nevoie de:

 • O pensulă rotundă Chalk Paint
 • Opțional ceară colorată Annie Sloan

Ca să obții diferite tipuri de suprafețe, nu trebuie neapărat să folosești și diferite tipuri de vopsele. Cu Chalk Paint poți crea o suprafață texturată folosind pensula rotundă Chalk Paint, vopsind cu mișcări în mai multe direcții. Astfel o să obții o suprafață puțin texturată. Iar dacă folosești o cantitate mai mare de vopsea pe pensulă, cu mișcări punctuale poți să obții o textură mai accentuată. Și dacă vrei să mergi și mai departe, poți să folosești cerurile colorate Annie Sloan ca să accentuezi și mai mult textura realizată cu vopseaua, astfel realizând un efect antichizat.

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_02

 

Suprafață netedă:

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_03

O să ai nevoie de:

 • O pensulă plată Annie Sloan

În cazul în care dorești un finisaj mai modern cu o suprafață netedă folosește o pensulă plată, vopsind prima dată cu mișcări în mai multe direcții, apoi netezind suprafața folosind tehnica feathering. Când aplici al doilea strat, poți să adaugi puțină apă în vopsea ca să fie și mai ușor netezirea suprafeței.Dacă vrei să afli mai multe, ai aici un video cu Annie exemplificând această tehnică. https://www.youtube.com/watch?v=Rkmam0K255M&t=1s&ab_channel=AnnieSloan 

2. Șablonare: 

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_4

O să ai nevoie de:

 • O pensulă pentru șablon Annie Sloan
 • Sau un trafalet
 • Sau un burete
 • Unul sau mai multe șabloane

Poți adăuga un plus de creativitate folosind șabloane, cu care poți crea un model pe orice suprafață, folosind o pensulă pentru șablon, un trafalet sau un burete. Atunci când folosiți această tehnică, este important să folosiți foarte puțină vopsea pe unealta de vopsire ca să nu curgă vopseaua sub șablon. Fixează bine șablonul pe suprafața aleasă și aplică vopseaua în mai multe straturi foarte subțiri, până la acoperire.

La această tehnică este importantă și alegerea culorilor, aşa că vă recomandăm să folosiți ori culori complementare, ori să încercați diferite nuanțe ale aceleiași culori. Iar dacă vreți să experimentați și mai departe, puteți să folosiți mai multe culori pe șablon sau să combinați mai multe modele de șabloane pe aceeași suprafață. 

3. Antichizare cu două culori

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_5

O să ai nevoie de:

 • Două culori diferite de Chalk Paint
 • Pensulă rotundă Chalk Paint
 • Burete abraziv
 • Ceară transparentă Chalk Paint wax

Dacă vrei să obții un efect antichizat, poți să faci asta și prin folosirea a două culori diferite. Alege două culori care merg bine împreună și vopsește suprafața cu prima culoare. Apoi, după uscare, vopsește și cu a doua. Sigilează vopseaua cu ceară transparentă, iar după ce ceara s-a uscat dar nu s-a întărit încă, folosind un burete abraziv, șlefuiește părțile în care vrei să fie vizibilă culoarea dedesubt. Când ai ajuns la rezultatul dorit, aplică încă un strat de ceară transparentă, ca să sigilezi vopseaua. 

Această tehnică arată cel mai bine pe un mobilier cu textură, cu modele cioplite sau cu forme interesante. Iar dacă vrei să te uiți la un tutorial mai detaliat, găsești aici linkul către un video cu Annie.

https://www.youtube.com/watch?v=kpYgfpFtWNw&t=1s&ab_channel=AnnieSloan 

4. Băițuire

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_6

O să ai nevoie de:

 • Vopsea Chalk Paint
 • Apă
 • Cârpă care nu lasă scame
 • Ceară transparentă Chalk Paint wax

Tehnica de băițuire poți să o folosești pe un mobilier din lemn natur și o să obții un finisaj tipic country. Cu o pensulă rotundă, aplică puțină vopsea diluată cu multă apă pe o suprafață din lemn. Apoi, înainte de uscare, șterge excesul de vopsea cu o cârpă care nu lasă scame. Apoi sigilează toată suprafața cu ceara transparentă.

Este important că tehnica de băițuire poate fi folosită doar pe o suprafață din lemn natur și, la fel ca tehnica de antichizare cu două culori, iese în evidență cel mai bine pe o suprafață texturată, cu modele și cu forme mai interesante.

Sperăm că v-am făcut chef să începeți un proiect nou și să experimentați un pic cu diferite tehnici de vopsire. Iar dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor sau mai multe informații, puteți să vă apelați la oricare dintre stockiștii noștri talentați!

Tehnici de bază cu Annie Sloan Chalk Paint_7