Începând din aprilie anul acesta puteți să alegeți din două vopsele pentru mobilă Annie Sloan. Iar de atunci ne întâlnim foarte des cu întrebarea: pe care să o aleg? Răspunsul scurt este: „Depinde!” Firește că urmează și întrebarea: Depinde de ce? Din fericire, diferența dintre cele două vopsele este ca de la cer la pământ! Scopul acestui articol este să vă ofere o idee despre ce poate face Annie Sloan Chalk Paint™ (#chalkpaint) și care este diferența dintre aceasta și Satin Paint. 

Așadar, haideți să aruncăm o privire asupra considerentelor de care ar trebui să ții cont atunci când alegi!

Chalk Paint sau Satin Paint_16

Ce fel de finisaj doreşti?

Cele două vopsele vor da efecte diferite.

Chalk Paint™ oferă un finisaj complet mat. Ceea ce o face specială este faptul că poți să o folosești pe o mare varietate de suprafețe, fără grunduire, folosind o gamă largă de tehnici de vopsire. Astfel, dacă doriți puteți realiza un finisaj neted (pentru asta aveți nevoie de mai multă experiență), sau unul rustic, dacă asta preferați. Acesta din urmă este cel mai ușor de realizat de fapt, Annie Sloan însăși folosind această tehnică cel mai des.

Chalk Paint sau Satin Paint_3

Scaun: Chalk Paint™, ușă: Satin Paint

Şi vopseaua Satin Paint este o vopsea mată în categoria sa, dar are o ușoară luminozitate. Fiind o vopsea autonivelantă, concepută mai ales pentru vopsirea unei suprafețe netede, are ingrediente care sunt de așa natură încât urmele de pensulă sunt mai puțin vizibile decât în cazul Chalk Paint™. Astfel această vopsea nu este potrivită pentru tehnici de decorare. 

 

Ce fel de mobilier vopseşti?

Pentru o mobilă bonanza sau pentru mobilierul vechi din lemn masiv nu există nicio îndoială că Chalk Paint™ este alegerea potrivită. Aceste piese vechi, clasice, nu arată la fel de bine cu aspectul modern oferit de Satin Paint.

Chalk Paint sau Satin Paint_4

Cu toate acestea, pe o piesă modernă, cu linii curate (sau o piesă retro), vopseaua Satin Paint poate să fie exact ce cauţi.

 

Îți place să vopsești și să fii creativ?

Chalk Paint™ este perfectă pentru a realiza o suprafață rustică, abrazată într-un mod simplu și rapid. Folosind o tehnică de vopsire complet liberă poţi crea un aspect rustic. De asemenea, poţi folosi o tehnică ombre (tranziție de culori), poţi folosi două culori una peste alta și să le șlefuieşti pentru a da un aspect mai îndrăzneți, poţi aplica un șablon sau chiar să foloseşti vopseaua ca lazură prin diluarea ei. 

Chalk Paint sau Satin Paint_5

Cu Chalk Paint™ poți realiza ușor aspectul rustic

Pe de altă parte, putem spune că vopseaua Satin Paint este pentru a vopsi simplu de la „A” la „B”, atunci când doriți pur și simplu să schimbați culoarea mobilierului. Este o soluție excelentă și simplă pentru acest lucru, și veți vedea de ce.

Copy of annie_sloan_office_kitchen_0243_11zon

Cu Satin Paint poți schimba ușor culoarea mobilierului

Vopsirea mobilierului a devenit simplă – dar de ce?

Să aruncăm o privire asupra aspectelor tehnice, asupra modului în care diferă exact procesul de vopsire.

 

A șlefui sau a nu șlefui?

Cu Chalk Paint™ nu este nevoie să șlefuiți înainte de vopsire ci doar să curățați bine suprafața. Acest lucru este valabil pentru aproape orice suprafață, DAR există și excepții:

  • în cazul în care vopseaua originală este ciobită, e obligatoriu să șlefuiți zonele problematice
  • dacă mobila este plină de grăsime, e foarte murdară, veche și nu există nicio șansă de a curăța cu detergent, atunci șlefuiți suprafața înainte de vopsire.
  • în cazul suprafețelor lăcuite, foarte lucioase, când pensula alunecă pe suprafață și nu puteți să aplicați bine vopseaua, puteți să folosiți o hârtie abrazivă pentru a ajuta aderarea.

Chalk Paint sau Satin Paint_6

Cu Satin Paint însă este puțin diferit.

  • Pentru suprafețele din lemn netratate sau din lemn care au fost tratate anterior cu lac, ceară etc., se recomandă o ușoară șlefuire cu o hârtie abrazivă pentru a crește aderența. Apoi o curățare și o vopsire temeinică.
  • Pentru suprafețele laminate, șlefuirea nu ar avea sens, dar aici există alte etape pregătitoare necesare. Să vedem care ar fi acestea.

 

Trebuie să folosim grund/primer?

Grunduirea nu este necesară pentru Chalk Paint™, dar nu este niciodată interzisă. Poate fi un aspect de luat în considerare pentru suprafețele laminate. De exemplu Chalk Paint™ aplicată într-un strat mai subțire poate fii o bază foarte bună pentru straturile ulterioare.

Chalk Paint sau Satin Paint_7

În cazul vopselei Satin Paint:

Pe o suprafață de lemn netratată sau tratată anterior cu lac, ceară etc., șlefuirea menționată mai sus este suficientă, dar dacă nu doriți să șlefuiți, puteți înlocui acest pas cu un grund.

Pentru suprafețele laminate, este obligatoriu să aplicați unul sau două straturi subțiri de grund.

Pentru suprafețele metalice, deoarece puteți aplica Satin Paint și pe metal, este necesar un grund pentru metal înainte de vopsire.

Asigurați-vă că folosiți un grund pe bază de apă. Dacă aveți nelămuriri în alegerea grundului potrivit, puteți să consultați stockistul cel mai apropiat.

 

De câte straturi voi avea nevoie?

Chalk Paint™ este clar mai opac, trebuie să aplicați 2 sau 3 straturi de obicei. 

Chalk Paint sau Satin Paint_15

Chalk Paint™ în mai multe straturi

În cazul vopselei Satin Paint, culorile deschise necesită cel puțin 3 straturi, dacă suprafața e de culoare închisă, dar uneori și mai multe. Acest lucru se datorează faptului că această vopsea este mai lichidă. Veți obține un rezultat frumos dacă lucrați cu mai multe straturi subțiri mai puțin opace. Putem ajuta acoperirea prin aplicarea unui strat de grund.

 

Trebuie să sigilez vopseaua?

Deși ați văzut deja că există nenumărate diferențe între cele două vopsele, cea mai mare dintre ele este problema sigilării/închiderii.

Chalk Paint™ este o vopsea pe bază de apă pe care o puteți spăla practic de pe suprafață dacă nu o sigilați cu un strat protector. Fie cu ceară, fie cu lac. Important e că trebuie neapărat sigilată.

Chalk Paint sau Satin Paint_10

Cerurile colorate pentru sigilarea Chalk Paint™

Iar vopseaua Satin Paint este special concepută pentru vopsirea suprafețelor cu o utilizare mai intensă (de exemplu la uși, ferestre), astfel încât nu este nevoie să sigilați cu nimic după vopsire. Iar după o perioadă de întărire de 14 zile, va oferi un finisaj lavabil și frecabil.

Este important de reținut aici că, deși nu este necesar să sigilați Satin Paint, dacă totuși considerați că doriți un finisaj foarte rezistent, puteți aplica un strat de lac. Deci nu este obligatoriu, dar nici interzis să lăcuiți Satin Paint.

Chalk Paint sau Satin Paint_11

Masa: Satin Paint, scaunele: Chalk Paint™

Pentru a ajuta consultarea, am rezumat într-un tabel diferențele dintre cele două vopsele.

Chalk Paint sau Satin Paint_17Chalk Paint sau Satin Paint_18

1 Diluabilitate: În general nu este necesară, dar poate fi, în funcție de metoda de aplicare. În cazul Chalk Paint™ nu se recomandă diluarea pentru primul strat. 

2 Acoperire: capacitatea de acoperire a vopselei Satin Paint depinde de culoarea peste care este folosită (de la închis la deschis, invers sau de la similar la similar). Recomandarea producătorului este ca, pentru o acoperire optimă, primul strat să fie aplicat diluat cu puțină apă, ca un fel de strat de grund. Restul se aplică fără diluare, în straturi subțiri, unul peste altul, până când obțineți efectul dorit. 

3 Sigilare: sigilarea cu lac este posibilă în zonele cu trafic intens pentru o protecție suplimentară. În caz contrar, nu este o cerință necesară și trebuie să fiți conștienți de faptul că modifică aspectul suprafeței.

4 Uscare: este foarte important să se respecte perioada de întărire de 14 zile înainte de utilizare. Înainte de acest moment nu atingeți suprafața și, pentru a evita lipirea, asigurați-vă că nu se ating două suprafețe vopsite cu Satin Paint.

5 Curățare: În ceea ce privește rezistența la spălare, a primit cel mai bun punctaj în cadrul testelor.

6 Durabilitate: se efectuează un test standard după 14 zile pentru a verifica durabilitatea/aderența, în cadrul căruia vopseaua Annie Sloan Satin Paint a primit cel mai mare rating.

7 Grad de acoperire: datele sunt doar orientative și depind de porozitatea suprafeței și de metoda de aplicare.

Chalk Paint sau Satin Paint_13

Scaun: Chalk Paint™. Masă, ușă: Satin Paint

Sperăm că v-am ușurat decizia și acum știți deja care va fi următorul proiect al vostru și cum trebuie să începeți. Dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, contactați cu încredere oricare dintre stockiștii noștri minunați, online sau în persoană, și cu siguranță veți primi răspunsuri utile.